bl

Når man bliver sygemeldt grundet stress, så er man syg. Og når man er syg, så er ens vigtigste opgave, at blive rask igen. Og det er det, man skal have fokus på – ‘at blive rask‘.

Mange stresssymptomer kan være sammenfaldende med symptomer på f.eks. angst. Hvis man har den mindste smule mistanke om, at stressen har udviklet sig til, eller er kombineret med f.eks. angst, så er det super vigtigt at der bliver taget hånd om det, og ekstremt vigtigt at der bliver vist hensyn til det af den ramtes omgivelser.

Når man havner i en stress tilstand oplever mange en dårlig samvittighed, når man bliver sygemeldt. Mange føler, at de svigter f.eks. arbejdet, kollegaerne, familien, venner, kunderne, osv. Men den dårlige samvittighed stresser, så her kan man nemt blive fanget i en ond cirkel. Man skal lære at betragte sygemeldingen som en slags restitution, rekreation eller en kort orlov, ’som man har fortjent’. Og det er hverken nogen skam eller nederlag, men derimod et tegn på at man har tilsidesat sig selv for længe, imens man har kæmpet en brag kamp for at yde mere end hvad kroppen kunne holde til.. Når man f.eks. som i mit tilfælde, til sidst kollapser pga. stress, så er det et tydeligt tegn på, at man har kørt kroppen for hårdt alt for længe.

Fakta: En anden følelse, nogle får, er følelsen af nederlag, at de ikke var gode nok, osv. Men stress hænger ikke sammen med, om man er god nok. Alle kan blive alvorligt stressede, hvis omstændighederne er til det. Faktisk så rammer stress ofte dem, der er bedst, dem, der yder mest, dem, der vil det så godt, dem, der vil gøre tingen rigtigt, osv.

Jeg ved nu personligt, at en sygemelding sagtens kan føles som et nederlag.. men det er dog ikke et nederlag – men derimod et tegn på en for langvarig overbelastning, som man ikke kunne holde til i længden. Og med chance for at lyde en smule kuk kuk, så er det vigtigt at man husker, at fortælle sig selv, at man er god nok.

Jeg vil ikke vælge at se min sygemelding som et nederlag, som om at jeg har svigtet, at jeg ikke er god/dygtig nok eller sidde tilbage med dårlig samvittighed..

Jeg har absolut ydet mit bedste, givet 500% af mig selv næsten 24/7, jeg har knoklet, tilsidesat min familie, mine egne ønsker og personlige drømme, i et forsøg på at give det der blev forventet af mig.. og samtidig har dette stået på længere og hårdere end hvad de fleste havde kunne holde til så længe.. (sagt med mine omgivelsers ord) Jeg har absolut nydt en stor del af det, for ellers havde jeg ikke hængt i så længe.. men der har for mig dog været en stor og ekstrem stress faktor, som jeg ikke har formået at sige fra overfor – og det betaler jeg så prisen for nu.. Men vigtigst af alt, så har jeg lært en MASSE af dette og ikke mindst om mig selv.. jeg er uden tvivl blevet stærkere og mere bevidst om mig og mit behov for at stile mod mine drømme.

Men lige nu i dette øjeblik er tiden kommet til, at kroppen har accepteret at der skal geares ned – at “stikket skal trækkes”, at ørene skal lukke af for al ‘unødvendig støv’.. nu skal kroppen have lov til at komme sig, så jeg vigtigst af alt, kan være ‘mine børns mor’.

Vidste du…
At der pt i Danmark er over 35.000 sygemeldte med stress ‘hver dag’! Og at størstedelen af disse er unge under 30 år!

👆🏽 dette er simpelthen så skræmmende – men sandt!

Vi lever i et land hvor det burde være muligt at besidde empati, medfølelse og forståelse for hinanden og hver vores situationer.. Jeg tror næsten vi alle kender en som har det svært og kæmper med noget, som måske ikke ses tydeligt udefra, men som mærkes kraftigt for dem som kæmper med det.. Jeg har heldigvis et fantastisk bagland – en dejlig familie og de kærligste børn, en fantastisk kæreste, en sød eksmand og skønne veninder – så jeg mærker tydeligt kærligheden.. Men ikke alle er beriget med et bagland som jeg – så derfor vil jeg super gerne opfordre alle jer til, at vise lidt ekstra kærlighed til dem som har brug for det. Det gør en ubeskriveligt stor forskel, for ens restitution når man er hårdt ramt..

Love
image